Home

Stichting Wereldwinkel Vries

Waarom Wereldwinkels

Gered Gereedschap

Anbi

Privacybeleid

Geschiedenis

email

wereldwinkelvries

@wereldwinkelvries


Inschrijfnummer K.v.K. Meppel 04047206
BTW-nummer NL 8140.46.393 B01

Geschiedenis van de Wereldwinkel Vries


In de winter van 1990/1991 zat een kleine groepje van Vrouwen-voor-vrede bij elkaar met onder andere de vraag: waarom hebben we hier in Vries eigenlijk geen wereldwinkel?
Ze zagen wel wat in het oprichten van een dergelijke winkel en ontdekten dat in de regio wereldwinkels als paddestoelen uit de grond schoten.
Zo kwam er dan ook een wereldwinkel in Vries. In juni 1991 werd bij de notaris de officiële stichting opgericht. Daarna volgde inschrijving bij de Kamer van Koophandel en werd een "girorekening" geopend.
De officiële opening was vrijdagavond 1 november 1991 in de hal van het voormalige gemeentehuis van de gemeente Vries. Op donderdag 7 november 1991 was de winkel voor het eerst open.
De verkooplocatie van de Wereldwinkel Vries was toen het zaaltje van de Kosterij aan de Oude Rijksweg. De spullen werden op zolder opgeslagen. Elke week moest eerst de winkel opgebouwd en aan het eind van de middag weer
afgebroken worden. De winkel was in het begin alleen op donderdagen open, want dan was er ook markt.
De verkoop ging goed en al in januari 1992 werd gezocht naar een permanente ruimte. Dat werd De Inloop aan de Nachtegaalstraat en in 1993 werd daar de nieuwe winkel geopend (zie foto hieronder).

In het gebouw De Inloop zat eerst een school en toen die een nieuw gebouw elders had gekregen, kwam hier dus de wereldwinkel, maar ook de bibliotheek en het maatschappelijk werk.
De Wereldwinkel heeft in De Inloop gezeten tot zomer 2006. Toen is De Inloop afgebroken om daar woningen te kunnen bouwen.
De nieuwe winkel werd financieel mogelijk gemaakt door de 100 maal 100 actie waaraan bijna 100 Vriezenaren hebben meegedaan. Zij kochten voor 100 gulden een certificaat, dat binnen 10 jaar weer terugbetaald werd.

Suudbrink, Univé
In 2006 kreeg de winkel een prachtig onderkomen in het pand aan het Raadhuisplein (Suudbrink) toen eigendom van Univé.
De inrichting moest voldoen aan de eisen van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels , en dat leverde naast de nodige stress gelukkig een mooie winkel op. Door deze verhuizing kon het aantal artikelen sterk uitgebreid worden evenals de openingsuren.
Sinds april 2013 is Wereldwinkel Vries aangesloten bij Wereldwinkels Nederland. Dit door onvrede met het beleid van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels.
Zaterdag 12 november 2016 vierde onze Wereldwinkel zijn 25 jarig bestaan, met muziek, lekkere hapjes, drankjes en leuke acties.

Jubileumfeest zaterdag 12 november 2016
De wereldwinkel Vries vierde feest. Iedereen was welkom op een proeverij met producten uit de winkel. Koffie, thee, sappen en wijn stonden klaar met daarbij lekkere hapjes en men kon kennis maken met onze brownies, koekjes, chocola en chutney's.
Ook was er 25 % korting op alle kunstnijverheidsproducten en een palletverkoop met korting van zelfs 50%.
Ook waren er prijzen te winnen! Men moest de verkoopprijs van een mand met inhoud raden.
De winnaar mocht de mand meenemenen. Zie onderstaande foto.

Artikel uit Vriezerpost, nov. 2016

Wereldwinkel Vries bestond in november 2016 25 jaar!

Doordat Univé het pand ging verkopen, werd onze huur per 1 jan 2018 opgezegd.
Een zoektocht naar een betaalbaar onderkomen leverde op het laatste nippertje ons huidige onderkomen op. Peter en Mia Takens vonden dat het aantal winkels in Vries zoveel mogelijk behouden moest worden en voor een zeer schappelijke huurprijs ( wat we ook bij Univé hadden) konden we naast Takens mode het voorhuis van de woning omtoveren tot een mooie winkel. Het meeste werk werd uitgevoerd door vrijwilligers, geleid door een paar ervaren klussers.
Op 1 maart 2018 werd de winkel geopend.

 

 

Inmiddels, 2021, bestaat de winkel 30 jaar!

jubileum